top of page

El Cementiri del Sud-oest

El cementiri de Montjuïc, o del Sud-oest, fou construït l’any 1883 a causa de les necessitats que generava l’augment demogràfic de les ciutats després d’enderrocar les muralles. A més, les epidèmies com la febre groga o la còlera van causar la mort de moltes persones. La ignorància de l’origen, les causes i els mitjans de transmissió de les malalties units als problemes nutritius i econòmics de la població de Barcelona van provocar que l’índex de mortalitat es disparés entre els anys 1820 i els 1890. Tot això, sense comptar les morts per causes de vellesa, en una població amb una esperança de vida mitjana de 50 anys.


Per aquests motius, el cementiri de Poblenou, no podia acollir tots els difunts. Així, impulsat per l’alcalde Rius i Taulet es va construir el cementiri del Sud-oest basat en els plànols de l’arquitecte Leandre Albareda.


Al 1885, el cementiri va rebre la primera onada massiva de difunts (1.300 en total).


Per últim, cal destacar un aspecte rellevant del cementiri del Sud-oest: El fet que trobem diferents tombes modernistes de famílies adinerades, cosa per la qual, passejar per aquest cementiri és més interessant i agradable que passejar per un on les tombés són totes iguals i sense cap tipus de decoració.







Comparatives

Panteó del cementiri de Montjuïc entre el 1910 i el 1920. Font: www.arxiufotografic.bcn.cat

Panteó del cementiri de Montjuïc l’agost del 2012.  Font: Pròpia

Si comparem les dues fotografies ens n’adonem que, tot i el pas del temps tot es conserva de manera força semblant. De fet, l’única cosa que varia de l’element central de la foto, que és la tomba, és el fet que les barres de ferro que uneixen els diferents trossos de pedra  que envolten la tomba en la fotografia antiga ja no hi són en l’actual. Segons el vigilant del cementiri amb el que vaig estar parlant sobre la tomba, això ha passat perquè els ferrovellers han agafat les baranes per vendre-les i treure’n un profit i no s’han tornat a col•locar ja que la tomba no la manté ningú, sinó que simplement la  conserva al cementiri per ser una de les primeres que hi va haver.
Un cop més, com que el lloc es manté pràcticament igual, parlem de continuïtat i no pas de canvi.





Part del cementiri de Montjuïc i del port de Barcelona l’agost del 2012. Font: Pròpia

Part del cementiri de Montjuïc i del port de Barcelona l’agost del 2012. Font: Pròpia

Cementiri del Sud-oest, a Montjuïc el 21 de gener del 1970. Font: GUÀRDIA, M. Barcelona : memòria des del cel. Espanya. Lunwerg ediciones, 2002

Les diferències entre les fotografies actuals i l’antiga són accentuades. A part de l’expansió del cementiri amb el pas del temps per donar cabuda a més difunts, destaca el port. En l’actualitat la presència humana és molt més notòria en aquest que en la fotografia antiga pel fet que hi ha més contenidors, més vaixells, més infraestructures...Això és causat per l’augment del comerç de Barcelona amb altres països per via marítima en l’actualitat, fet que no es donava tant en l’època de Franco ja que un dels pilars del seu règim fou l’autarquia.


En aquest cas podem parlar, doncs, de canvi pel fet que tots els voltants del cementiri que s’aprecien han canviat força encara que no ho hagi fet de manera tan accentuada el cementiri mateix.





Cita del Cementiri del Sud-oest a Últimas tardes con Teresa

El entierro fue íntimo y rápido, a causa tal vez de la llovizna que empezó a caer por la mañana y que acompañó a la negra comitiva compuesta de tres coches hasta el cementerio del Sudoeste. P.417.

Institut Juan Manuel Zafra

bottom of page